NurSafiyya
LIFE JOURNEY NETWORK
AKU MASIH DARA<3

photoshot untuk metro dan Bipop sempena promosi aku masih dara

promo filem aku masih dare

hye !
hye ! 22 dec y lps aq plan gn kaka aq na keluar tgok wyang ctea AQ MASIH DARE . aq ajak BFF aq , fazlina , tp dy ta dpt pegi sbb dy kt pd , holiday dgn family dy . hmm , aq plan ajk dyh . so , ajk la dy . mcm bse la da smpy kn , bli tiket wyg dlu , then usha2 brg kt situ . bli a sikit2 . haha . da pkol 12.10 . ahh , cpt btol mse berlalu , then , ktorg msok la kt dlm tu . jeng , jeng , jeng . citew tu pown da strt . haha .

Starring:


Norliana Samsudin ,Ashraf Muslim, Raja Farah , Farid Kamil ,Diana Amir


Description:


Sebuah filem yang menyentuh isu kerosakkan akhlak di kalangan remaja dan mengupas ragam kehidupan gadis-gadis zaman sekarang yang bebas dewasa tanpa bimbingan ibubapa yang terlalu sibuk mencari wang bagi menyara kehidupan. Aleesya, Sofea dan Hani merupakan tiga rakan rapat yang mempunyai latarbelakang keluarga yang berbeza. Masing-masing juga mempunyai pandangan berbeza tentang Islam, berdasarkan cara mereka dibesarkan oleh ibubapa masing-masing. Aleesya mempunyai didikan agama yang asas – boleh mengaji dan tahu sembahyang.

Namun, membesar dalam persekitaran yang serba moden dan sosial menyebabkan beliau leka pada tuntutan agama. Sofea pula dibesarkan tanpa didikan agama, Sofea dibesarkan dalam suasana serba kebaratan, Sofea tidak tahu solat dan tak tahu mengaji. Hidupnya penuh dosa dan noda sehingga dia kurang tenang walaupun mempunyai segalagalanya. Hani pula membesar dalam keluarga yang susah. Beliau kurang didikan agama lantaran ibubapa yang terlalu sibuk mencari sesuap nasi untuk mereka sekeluarga. Hani senantiasa menyalahkan ibubapanya dan adakala salahkan Tuhan kerana tidak mengubah nasib beliau sekeluarga. Untuk hidup senang, beliau mengambil jalan mudah, menjadi pengedar dadah secara kecil-kecilan dan menjerumus dalam hidup penuh noda, dunia yang mana semuanya ‘halal’.

Hani mendapat bekalan dadah daripada teman lelakinya, Zachery, yang merupakan ketua pengedar dadah di kawasan flat tempat tinggalnya. Perbezaan pandangan mereka tidak menghalang persahabatan mereka bertiga sehingga kemunculan Firdaus, sepupu Aleesya yang warak. Firdaus pentingkan hukum Tuhan dan beliau sedar, sebagai seorang Islam yang berpendidikan, adalah menjadi tanggungjawabnya untuk mendidik saudara Islam yang terlencong. Firdaus yang berasal dari kampung, datang ke Kuala Lumpur untuk mengikuti kursus keusahawanan, dan menumpang di rumah bapa saudaranya yang juga bapa kepada Aleesya. Menyedari Aleesya hilang arah, Firdaus sering menegur tindak tanduk Aleesya, menyebabkan Aleesya amat membenci Firdaus kerana terlalu ‘menjaga tepi kainnya’.

Namun, kehadiran Firdaus mulai mengubah diri Sofea yang mencari ketenangan. Sofea yang sudah puas hidup tanpa agama, menemui ketenangan apabila berkawan dengan Firdaus. Menerusi Firdaus, Sofea belajar tentang Islam dan mulai menyintai agama yang selama ini, sekadar status di kad pengenalannya. Kemesraan antara Firdaus dan Sofea, menyebabkan Sofea mula renggang dari Aleesya dan Hani. Sofea yang mahu Aleesya berubah mulai dimusuhi Aleesya yang menyangka Sofea berlakon untuk meniduri Firdaus. Apabila Sofea mengikut Firdaus ke kampung, bagi mendalami Islam tanpa gangguan, Aleesya semakin liar dan mula hilang pertimbangan sehingga sanggup mengikut Hani ke dalam dunia ‘pil khayal dan parti seks bebas’. Semasa mengikuti sebuah parti seks yang dianjurkan oleh Zachery, Aleesya ‘hilang dara’, menyebabkan beliau tersedar dari kebodohannya.

Hani yang sudah lama ‘hilang dara’ cuba tenangkan Aleesya dan memberitahunya, pada zaman sekarang, dara tidak penting. Menyedari beliau bukan dara lagi, Aleesya yang hilang maruah, mengambil keputusan untuk bertaubat dan mendekatkan diri dengan Allah. Beliau meminta bantuan Firdaus untuk mendidiknya juga menyelamatkan maruahnya dengan cara menikahinya. Aleesya ditemani Hani, pergi ke kampung Firdaus. Permintaan Aleesya menyebabkan Firdaus berada dalam dilemma, kerana Firdaus yang sudah tertarik pada Sofea, berjanji mahu mengahwini Sofea. Sofea pula memberitahu Firdaus bahawa walaupun dia hidup tanpa agama, dia masih dara kerana dia berpegang pada pegangan bahawa, ‘mahkotanya’ hanya untuk seorang lelaki yang boleh mendidiknya menjadi isteri yang baik.

Tp firdaus ta jd berkahwin dgn aleesya krna alessya mendpti bhwa drinye dtg buln,ini bermkne aleesya tidak mengandung . maka , firdaus dan aleesya tidk jd berkhwin.apbila aleesya dan hani hendak pulang ke kuala lumpur,zachery dtg kea rmh firdaus dgn sofea.lalu zachery menikam firdaus.the end,firdaus cuma pth tngn dan berjumpa dgn sofea di masjid,mereka merancang untuk bernikah.hani pula memasuki pusat pemulihan akhlak.aleesya pula tidak insaf2 lg dan tros qua mlm scre snyp2..
THE END~
lps hbis tgok cte tu , ktorg blex laa . sblom tu bli la brg lg skit . haha . temn dyh shoping kjp . bgi aq cte tu , bnyk pengjrn y tersurt dan tersirt . kite sbgai manusia msti la mnjge mruah dri kte , lbh2 lg org prmpuan kn . aq syorkn korg tgok la cte ny eyh . mmg bst . mmt2 dlm wyg tu , mcm sial j ! hahaha . bsing ta hbis2 :p

with hidyh ! :)

with my sista  ! :)
WASSALAMUALAIKUM!

0 Comments:

Post a Comment


OLDER POSTNEWER POST